VYPRODÁNO Zveme Vás na netradiční vinařský ples, který se bude konat 9....
VYPRODÁNO Zveme Vás na netradiční vinařský ples, který se bude konat 8....
Degustace exkluzivních vín z Libanonu v podání Tomáše Blahuty.
Víno krásné žlutě-oranžové barvy s opalizujícími odlesky, která byla...
Tmavě granátová barva. Aromatické látky černorybízové, typické pro...
Víno má zlatavou barvu. Vůně vyzrálého ovoce s tóny citrusových plodů....
Velmi tmavá rudá barva zaujme každého hned na první pohled. Vůně...
Víno zlatavě zelenožluté barvy, jemné vůně chlebové kůrky a obilí s...
Vážení milovníci vína,
představujeme Vám kolekci vín rodinného vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem. První keře byly vysázeny v roce 1968. K úplné obnově vinice došlo po roce 1989 v plné režii mého tchána ing. Václava Křivánka, významného šlechtitele vinné révy u nás.
Vážení milovníci vína,
představujeme Vám kolekci vín rodinného vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem. První keře byly vysázeny v roce 1968. K úplné obnově vinice došlo po roce 1989 v plné režii mého tchána ing. Václava Křivánka, významného šlechtitele vinné révy u nás.
Vinice leží ve viniční trati Floriánky ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, podoblastí Slovácké, oblasti Morava. Jde o jižní svah, hlinito-jílové půdy s vyšším obsahem vápna. Keře jsou na středním vedení, založení na jednom kmínku s jedním obnovitelným „tažněm“.
Hlavní myšlenkou výroby našeho vína je dodržení tradičních postupů s využitím moderních technologií. Filozofií naší výroby vína jsou tři základní teze:
1. "Víno je krásné". Zde respektujeme definici krásy jako přirozený poměr veličin. Víno je v našem vnímání krásné, jestliže všechny veličiny, které víno obsahuje (alkohol, zbytkový cukr, celkový obsah kyselin, extrakt, SO2, atd.), jsou ve vyváženém poměru.
2. "V přírodě je vše v rovnováze". Využíváme všeho, co příroda do vinných hroznů dala. Jen způsobem (velikost nádoby, materiál) a délkou kvasného procesu, zrání či scelování, dosahujeme podmínky 1. teze, tj. vyváženého poměru. Proto např. neodbouráváme kyseliny, ale délkou fermentace regulujeme poměr kyseliny a cukru tak, aby byl v chuťové rovnováze. Zásadně nepřidáváme do moštu či vína enzymy, taniny, vitamíny apod. Taktéž je pro nás nepřípustné používání tzv. ušlechtilých kvasinek. Využíváme výhradně autochtonní kvasinky izolované ze starých blatnických vinic.
3. "Všechno už tu bylo", nic zásadně nového neobjevíme. Respektujeme věci dávno poznané. V duchu této filosofie je zpracováván i hrozen – nedrcení bobule, pouze její lehké promáčknutí, nikoliv absolutní oddělení střapiny, ale pouze většinové, proto lisování pneumatickým lisem malým tlakem, ale v delším časovém úseku, proto nikoliv absolutní odkalení moštu, ale pouze oddělení nejtěžších nečistot, proto zrání na jemném kvasničném kalu několik měsíců, atd. Tedy zásady, jež byly samozřejmostí našim vinařským předkům a jsou samozřejmostí i našemu vinařství.
Naše vína nejsou tuctová, nejsou velkých šarží, nejsou vždy stejná.
Naším vínem chceme oslovit ty milovníky vín, jež si váží a zároveň dokáží ohodnotit tradici moravského vinařství, zvláštnosti vína v jednotlivých odrůdách a v jednotlivých ročnících.
Na zdraví!
Ing. Vojtěch Masařík
majitel
Víno světle žluté barvy s výraznou muškátovou vůni a tóny přezrálých meruněk. Chuť je lehčí, ovocná, s nižším obsahem kyselin.
Víno zlatavě zelenožluté barvy, jemné vůně chlebové kůrky a obilí s minerálními tóny, které přechází i do chuti. Chuť je plná, dlouhotrvající, harmonická a elegantní.
Víno sytě zlaté barvy, plné, extraktivní, ve vůni tóny třešňové marmelády se smetanou, která přechází i do chuti. Ta je plná, dlouhá a zráním v lahvi příjemně zakulacená.
Víno zlatavé barvy, výrazně minerální. Vyšší zbytkový cukr dává vínu jemnější charakter s nádechem medu. V chuti se již nyní objevují petrolejové tóny a minerální zemitost.
Jediný sekt na světě z odrůdy Blauersilvaner Víno s jemným perlením, kořenité chuti, k dlouhému pití.